دبیرخانه دائمی طرح ملی دانش آموزی حامیان آب

تلفن دفتر روابط عمومی تهران: 66515514-66512920 / پست الکترونیکی: info@hamiab.ir

خبر و رسانه

انواع آب و ناخالصی های موجود در آن
انواع آب و ناخالصی های موجود در آن

آب مهم ترین ماده شیمیایی موجود است و در قرن جاری منابع آب شیرین از چاه های نفت با ارزش تر خواهند بود.
۸۰% سطح زمین از آب پوشیده شده است که ۹۷% از آن شور، ۲% از آب های جهان به صورت یخ های قطبی و تنها ۱% آب جهان شیرین و قابل استفاده است.
منابع آب طبیعت شامل آب های زیر زمینی مثل آب چاه ها و چشمه ها، آب های سطحی مثل رودخانه ها و جویبارها، آب های شور دریاها و اقیانوس ها می باشند.
هر کدام از انواع آب های طبیعت ویژگی خاص خودش را دارد، ویژگی های آب های زیرزمینی اینست که مواد معلق، مواد آلی در آنها معمولاً کم است،  Fe2+ و Mn2+ در آنها کم و CO2 نسبتاَ زیاد است، املاح محلول و سختی آنها نسبتاً زیاد است، چاه های کم عمق ممکن است آلوده به میکروب باشند.
ویژگی های آب های سطحی اینست که زلال هستند، معمولاً به میکروارگانیسم ها آلوده هستند، مقدار آمونیاک و نیترات آنها ممکن است زیاد باشد، در صورت عبور از نواحی صنعتی، به مواد شیمیایی آلوده هستند، املاح محلول آنها نسبتاً کم است، pH آنها در حدود ۸-۷ است.

ناخالصی های آب
آب خالص در طبیعت وجود ندارد. ضمن استقرار آب در یک مکان یا جاری شدن در یک منطقه، مواد جامد و گازهای محلول در آب، در آن حل و مواد ریز غیر قابل حل در آن به صورت معلق در می آیند.
ناخالصی های آب سه دسته کلی هستند:  ۱- یون ها (کاتیون ها و آنیون ها) ۲- گازهای محلول در آب (اکسیژن، دی اکسید کربن و …) ۳- مواد معلق (گل و لای، باکتری ها و …)

ناخالصی های  گازی
مهم ترین ناخالصی های گازی آب به شرح زیر می باشد:
اکسیژن (O₂): منشأ آن اکسیژن هوا است و باعث گوارایی آب و در ضمن خورندگی آن می شود.
دی اکسید کربن (CO₂): منشأ آن تجزیه بی کربنات ها در اثر کاهش pH و CO₂ هوا است.
آمونیاک (NH3): منشأ آن ترکیبات ازت دار آلی و باکتری ها می باشد.
هیدروژن سولفوره (H2S): منشأ آن تجزیه ترکیبات گوگرد بوسیله باکتری ها است و باعث ایجاد طعم وبوی بد آب می شود.

میزان مصرف آب در بخش کشاورزی و صنعتی در ایران
میزان مصرف آب در بخش کشاورزی و صنعتی در ایران

طبق گزارشات وزارت نیرو، حدود ۹۲ درصد منابع آب تجدید پذیر ما در بخش کشاورزی مصرف می شود. کل مصرف آب در بخش خانگی و صنعت ۸ درصد است.

مصارف کشاورزی

با وجود هشدارها نسبت به مصرف بالای آب در مصارف شهری، آمارها نشان می دهد که بیش از ۹۰ درصد از منابع آب در بخش کشاورزی مصرف می شود که در صورت مدیریت بهینه در این حوزه می توان تا اندازه ی زیادی از ابعاد بحران کم آبی کاست.

کشاورزی بیش از همه ی فعالیت های انسان به آب نیاز دارد . تولید تمامی محصولات کشاورزی و دامی به آب وابسته است . اگر در منطقه ای باران کافی ببارد کشاورزان نیازی به آبیاری محصولات خود ندارند . اما اگر بارندگی کافی نباشد آبیاری محصولات ضروری است . باید روش کار کشاورزی متناسب با شرایط اقلیمی مناطق باشد . مثلا” بهتر است در مناطق کم آب گیاهانی که در مقابل خشکی مقاومت بیشتری دارند کاشته شوند زیرا به دلیل نیاز نداشتن گیاه به آب فراوان هم مقرون به صرفه است و هم مانع شوری زمین در اثر آبیاری با آب کم می شود .

هرکس در تمام زندگی خود یک بار دانه ای یا نهالی کاشته باشد ، ارزش حیاتی آب را برای کشاورزی درک کرده است .

برای پیشگیری از هدررفتن آب کشاورزی چه باید کرد ؟

در حال حاضر از هر متر مکعب آب مصرفی در بخش کشاورزی ایران ۵۰۰ گرم محصول بدست می آید این رقم با استاندارد جهانی که ۳ کیلوگرم است فاصله دارد .

  • در بعضی مناطق ، آبیاری بارانی و قطره ای از روش های صحیح مصرف آب است .
  • برای کاهش تبخیر سریع آب از سطح مزارع و پیشگیری از ترک خوردن خاک ، در صورت امکان بهتر است گیاهان بصورت ردیفی و روی پشته کاشته شوند .
  • آبیاری نابهنگام موجب اتلاف آب می شود . بهتر است آبیاری را در هنگام عصرو شب که تبخیر حداقل است انجام داد . برای جلوگیری از اتلاف و تبخیر آب در مناطق گرم و خشک ، باید روی نهرهای آبیاری پوشانده شود .

 

آب مجازی در بسیاری از محصولات مصرفی روزانه پنهان است
آب مجازی، مقدار آبی است که کالا یا محصول در یک فرآیند تولید از لحظه شروع تا پایان، مصرف می‌کند. در تجارت آب مجازی، به کشورهای کم‌آب توصیه شده که به جای تولید مواد غذایی از منابع آب داخلی، به واردات مواد غذایی مبادرت ورزیده و منابع آب داخلی را برای فعالیت ای تجاری پرسود اختصاص دهند.

آب مجازی، مقدار آبی است که کالا یا محصول در یک فرآیند تولید از لحظه شروع تا پایان، مصرف می‌کند. در تجارت آب مجازی، به کشورهای کم‌آب توصیه شده که به جای تولید مواد غذایی از منابع آب داخلی، به واردات مواد غذایی مبادرت ورزیده و منابع آب داخلی را برای فعالیت­‌های تجاری پرسود اختصاص دهند.

معمولاً در منابعی که سخن از آب مجازی است، دو اصطلاح آب سبز و آب آبی دیده می­‌شود. آب‌­های زیرزمینی و آب‌های سطحی، آب آبی را تشکیل می­‌دهند در حالی که به رطوبت خاک در مناطق غیراشباع آب سبز می‌گویند. به عبارتی کشاورزی دیم از آب سبز تغذیه می‌کند، در حالی که کشاورزی آبی از آب آبی مهارشده سیراب می‌شود. منشاء آب آبی و آب سبز بارندگی است. در حدود ۶۱ درصد از نزولات آسمانی به آب سبز و باقی به آب آبی تبدیل می‌شود. آب مجازی، مقدار آبی است که کالا یا محصول در یک فرآیند تولید از لحظه شروع تا پایان، مصرف می‌کند. مثلاً برای تولید یک کیلوگرم گندم به‌طور متوسط یک‌هزار و ۳۰۰ لیتر آب و میانگین آب استفاده شده برای تولید هر کیلوگرم هندوانه ۳۰۰ لیتر آب در جهان است.

میزان آب سبز و آب آبی و نحوه مصرف آن در بخش‌های مختلف

توسعه‌دهندگان ایده آب مجازی معتقدند با صادرات و واردات کالا و محصولات، حجم زیادی آب جابه‌جا می‌شود که از آن به‌عنوان تجارت آب مجازی نام برده می‌شود. در تئوری تجارت آب مجازی، به‌منظور کاهش فشار بر منابع آب، به کشورهای کم‌آب توصیه شده که به جای تولید مواد غذایی از منابع آب داخلی، به واردات مواد غذایی مبادرت ورزیده و منابع آب داخلی را برای فعالیت‌های تجاری پرسود اختصاص دهند.

میزان بارندگی و مصرف آب در کشاورزی کشور

بارش‌های جوی کشور سالانه معادل ۴۱۳ میلیارد مترمکعب برای کشور دارند که با ۱۳ میلیارد مترمکعب آب واردشده به کشور توسط رودخانه‌های مرزی این میزان به ۴۲۶ میلیارد مترمکعب افزایش می‌یابد؛ اما از این مقدار ۲۹۵ میلیارد مترمکعب مستقیماً تبخیر شده و از دسترس خارج می‌شود به عبارت ساده پتانسیل کل منابع آب تجدیدشونده کشور حدود ۱۳۰ میلیارد مترمکعب برآورد می‌شود. بازده کل آبیاری در کشورهای توسعه‌یافته ۶۵ درصد و در کشورهای در حال توسعه ۴۵ درصد است، این شاخص در ایران بین ۳۳ تا ۳۷ درصد است. با توجه به این شرایط حاکم بر بارندگی و میزان آب کشور، بنابراین کشور ما باید به مفهوم آب مجازی توجه بیشتری داشته باشد.

اهمیت آب مجازی در کشور

در حالی که مفهوم آب مجازی بیش از سه دهه است که در سیاست‌گذاری‌های کشورهای توسعه‌یافته مورد توجه قرار گرفته‌ است. کشور ما چندان توجهی به مفهوم آب مجازی نداشته است. پروفسور “هانس‌-گئورگ فرده” پژوهشگر کشاورزی معتقد است با در نظر گرفتن وضع آب در سراسر جهان، تنها با صرفه‌جویی در آب مجازی می‌توان ذخایر موجود را مدیریت کرد. این میزان مصرف را نمی‌توان با کنتور اندازه‌ گرفت، زیرا آب مجازی در بسیاری از محصولات مصرفی روزانه پنهان است. پایین بودن بهره‌وری آب کشاورزی در ایران، باعث ضرورت بیشتر آب مجازی در این بخش می‌شود، بنابراین بهترین راهکار در شرایط موجود، توسعه هرچه بیشتر تجارت آب مجازی است. در واقع کشورهای کم‌آب (همچون ایران) می‌توانند با تجارت آب مجازی و واردات محصولات آب‌بر، مقدار آب موردنیاز برای تولید آنها را ذخیره کنند.

تجارت آب مجازی در دنیا

تجارت جهانی کالاها، جریانی بین‌المللی از آب مجازی را به وجود می‌آورد که اصطلاحاً “تجارت آب مجازی” نامیده می‌شود. تجارت آب مجازی میان کشورها را یک‌هزار و ۳۴۰ میلیارد مترمکعب در سال ۲۰۰۰ تخمین زده‌اند که ۶۰ درصد آن مربوط به محصولات کشاورزی، ۱۴ درصد آن مربوط به تجارت ماهی و غذاهای دریایی، ۱۳ درصد آن مربوط به تجارت دام و ۱۳ درصد مربوط به تجارت گوشت بوده است. بیشترین حجم تجارت جهانی آب مجازی مربوط به محصولات کشاورزی است و در بین آنها گندم بالاترین میزان را دارد.

hamiab.ir-water


۷۰ درصد وزن انسان از آب تشکیل شده !
۷۰ درصد وزن انسان از آب تشکیل شده !

مطالعات نشان داده است که بیش از ۷۰ درصد وزن انسان از آب تشکیل شده است و این مقدار بر اساس سن، جنسیت و عوامل زیستی و محیطی دیگر متغیر است.

آب نقش مهمی را در سلامتی انسان و موجودات زنده ایفا می‌کند و کمبود همین ماده بی‌بو و بی‌رنگ در بدن می‌تواند به راحتی شما را تا سر حد مرگ پیش ببرد. بعد از اکسیژن که مهم‌ترین عامل حیات انسان است و اگر چند دقیقه به انسان نرسد، سبب مرگ می‌شود، آب دومین عنصر مهم در حیات انسان است.

در برخی از جانداران بیش از ۹۰ درصد از وزنشان را آب تشکیل می‌دهد و در انسان بیش از ۷۰ درصد از وزن به آن اختصاص دارد. به طور کلی، کودکان، مردان و سپس زنان به ترتیب بیشترین مقادیر آب را در بدن خود ذخیره دارند و این مقدار تحت شرایط داخلی و خارجی متفاوت تغییر می‌کند. توجه به این نکته مهم است همان‌طور که کم‌آبی در بدن سبب بروز مشکلات سلامتی می‌شود، زیاد آب نوشیدن نیز ممکن است بسیار خطرناک و حتی کشنده باشد.

در بدن انسان چقدر آب وجود دارد؟
حجم آب موجود در بدن افراد به علت عوامل متعدد با یکدیگر متفاوت است. شاید برایتان جالب باشد که وزن کودکان بیشتر از بقیه از آب تشکیل شده است به طوری که حدود ۷۸ درصد از وزنشان از آب است.

در مردان بزرگسال گاهی این مقدار به حدود ۶۰ تا ۶۵ درصد کاهش پیدا می‌کند. بافت‌های چربی در مقایسه با بافت‌های غیرچربی مقدار کمتری آب دارد. در زنان به این علت که بافت‌های چربی بیشتر از مردان است این مقدار گاهی به ۵۵ تا ۶۰ درصد کاهش می‌یابد. حدود ۴۵ درصد از وزن افراد چاق و دارای اضافه وزن از آب تشکیل می‌شود که مقدار کمی است و علت آن وجود بافت‌های چربی فراوان در بدن آن‌ها است.

در نتیجه وزن کودکان بیشتر از سایرین از آب تشکیل شده است و بدن زنان در مقایسه با مردان مقدار کمتری آب دارد. علاوه بر این، افرادی که بافت‌های چربی بیشتری دارند در مقایسه با افراد دیگر وزن بدنشان کمتر از آب تشکیل  شده است.

بدن انسان از حدود ۶۵ تا ۷۵ درصد آب تشکیل شده است و حدود ۸۰ تا ۹۰ درصد خون بدن انسان از آب تشکیل می‌شود. علاوه بر این، مغز و قلب از ۷۳ درصد، ریه‌ها ۸۳ درصد، پوست از ۶۴ درصد، ماهیچه و کلیه‌ها از ۷۹ درصد و استخوان‌ها از ۳۱ درصد آب تشکیل شده‌اند که رقم قابل توجهی است.

حجم بارش‌ها با ۴۸ درصد کاهش به ۱۱/۷ میلی‌متر رسید
حجم بارش‌ها با ۴۸ درصد کاهش به ۱۱/۷ میلی‌متر رسید

با گذشت ۵۰ روز از سال آبی جدید، متوسط بارش‌های کشور به ۱۱.۷ میلی‌متر رسیده است.

به گزارش روابط عمومی حامیان آب به نقل از وزارت نیرو، بر اساس اطلاعات ایستگاه‌های باران‌سنجی شرکت مدیریت منابع آب ایران، با گذشت ۵۰ روز از سال آبی جدید یعنی از ابتدای مهرماه سال جاری تا پایان روز جمعه ۱۹ آبانماه جاری، متوسط بارش‌های کشور به ۱۱/۷ میلی‌متر رسید. این میزان بارش در مقایسه با مدت مشابه سال آبی گذشته ( ۱۲ میلی‌متر ) ۸ درصد و در مقایسه با متوسط بلندمدت ( ۲۱ میلی‌متر ) ۴۸ درصد کاهش داشته است.

بر همین اساس، بیشترین بارش‌ها در حوضه‌های آبریز اصلی، دریای خزر با ۸۲ میلی‌متر، دریاچه ارومیه با ۲۱ میلی‌متر، خلیج فارس و دریای عمان، فلات مرکزی و قره قوم با ۲ میلی‌متر به ثبت رسیده است. حوضه آبریز اصلی مرزی شرق در مدت زمان مذکور فاقد هر نوع بارش بوده است.

این گزارش می‌افزاید:

ایستگاه رامسر- صفارود در استان مازندران شاهد حداکثر بارندگی به میزان ۵۷۸ میلی‌متربوده و برای ایستگاه‌های آباده تشک در استان فارس، باغستان تربت جام در استان خراسان رضوی، بترک در استان خراسان جنوبی و اهواز در استان خوزستان حداقل بارندگی به میزان صفر گزارش شده است.

گفتنی است، حجم بارش‌های اول مهر تا ۱۹ آبان‌ماه جاری، معادل ۱۹ میلیارد و ۱۲۸ میلیون مترمکعب بوده است.

کارگاه های آموزشی ـ فرهنگی با موضوع آب
کارگاه های آموزشی ـ فرهنگی با موضوع آب

 

روابط عمومی شرکت آب و فاضلاب منطقه ۳ شهر تهران برگزار میکند:

  • ۳۰ کارگاه آموزشی ـ فرهنگی با موضوع آب ( ویژه کلاس اولی ها‌ )
  • ۱۳ آبان لغایت ۳۰ آذر ماه ۱۳۹۶

 

منابع‭ ‬تأمین‭ ‬آب‭ ‬در‭ ‬جهان‭ ‬محدود‭ ‬است‭ ‬و‭ ‬برای‭ ‬تأمین‭ ‬آن‭ ‬باید‭ ‬حتماً‭ ‬الگوی‭ ‬مصرف‭ ‬صحیح‭ ‬آب‭ ‬جزء‭ ‬برنامه‭ ‬های‭ ‬روزمره‭ ‬ی‭ ‬ما‭ ‬باشد‭. ‬ تقریباً‭ ‬۹۷‭ ‬درصد‭ ‬از‭ ‬آب‭ ‬روی‭ ‬کره‭ ‬ی‭ ‬زمین‭ ‬آب‭ ‬شور‭ ‬است‭ ‬که‭ ‬غیر‭ ‬قابل‭ ‬آشامیدن‭ ‬است‭. ‬اما‭ ‬صرفه‭ ‬جویـی‭ ‬در‭ ‬مصرف‭ ‬آب‭ ‬به‭ ‬حفظ‭ ‬و‭ ‬نگهداری‭ ‬محیط‭ ‬زیست‭ ‬هم‭ ‬کمک‭ ‬می‭ ‬کند‭. ‬بنابراین‭ ‬ما‭ ‬باید‭ ‬به‭ ‬حفظ‭ ‬آب‭ ‬و‭ ‬همچنین‭ ‬به‭ ‬حفظ‭ ‬کیفیت‭ ‬آب‭ ‬کمک‭ ‬کنیم‭ ‬صرفه‭ ‬جویی‭ ‬در‭ ‬مصرف‭ ‬آب‭ ‬به‭ ‬معنای‭ ‬صرفه‭ ‬جویی‭ ‬در‭ ‬مصرف‭ ‬هزینه‭ ‬ها‭ ‬نیز‭ ‬هست‭.‬

صرفه‭ ‬جویی‭ ‬در‭ ‬مصرف‭ ‬آب‭ ‬یعنی‭ ‬استفاده‭ ‬صحیح‭ ‬از‭ ‬این‭ ‬منبع‭ ‬مهم‭ ‬در‭ ‬زندگی‭ ‬و‭ ‬حفظ‭ ‬آن‭ ‬برای‭ ‬نسل‭ ‬های‭ ‬آینده‭ ‬با‭ ‬توجه‭ ‬به‭ ‬استفاده‭ ‬ی‭ ‬زیاد‭ ‬از‭ ‬آب‭ ‬در‭ ‬طول‭ ‬زندگی‭ ‬روزمره‭ ‬اهمیت‭ ‬آن‭ ‬برای‭ ‬حفظ‭ ‬و‭ ‬نگه‭ ‬داری‭ ‬آب‭ ‬سالم‭ ‬در‭ ‬آینده‭ ‬بسیار‭ ‬زیاد‭ ‬خواهد‭ ‬بود‭. ‬اما‭ ‬ما‭ ‬با‭ ‬راهکارهای‭ ‬خیلی‭ ‬ساده‭ ‬می‭ ‬توانیم‭ ‬برای‭ ‬صرفه‭ ‬جویی‭ ‬در‭ ‬مصرف‭ ‬آب‭ ‬بیشتر‭ ‬دقت‭ ‬کنیم‭.‬

به‭ ‬همین‭ ‬منظور‭ ‬شـرکت‭ ‬آب‭ ‬و‭ ‬فاضلاب‭ ‬منطقه‭ ‬۳‭ ‬شهر‭ ‬تهران‭ ‬با‭ ‬توجه‭ ‬به‭ ‬وظیفه‭ ‬ای‭ ‬که‭ ‬در‭ ‬فرهنگسازی‭ ‬برای‭ ‬مدیریـت‭ ‬استفاده‭ ‬از‭ ‬آب‭ ‬برای‭ ‬خود‭ ‬قائل‭ ‬است،‭ ‬فعالیت‭ ‬های‭ ‬فرهنگـی‭ ‬متفاوتـی‭ ‬از‭ ‬جمله‭ ‬جشـنـواره‭ ‬فرهنگی‭ ‬ـ‭ ‬آموزشی‭ ‬نخستین‭ ‬واژه؛‭ ‬‮«‬‭ ‬آب‭ ‬‮»‬‭ ‬را‭ ‬برنامه‭ ‬ریزی‭ ‬کرده‭ ‬است‭ ‬و‭ ‬با‭ ‬توجه‭ ‬به‭ ‬اهمیت‭ ‬و‭ ‬تأثیرگذاری‭ ‬آموزش‭ ‬در‭ ‬دانش‭ ‬آموزان،‭  ‬آن ها‭ ‬را‭ ‬از‭ ‬مخاطبان‭ ‬ویژه‭ ‬و‭ ‬مستقیم‭ ‬خود‭ ‬در‭ ‬این‭ ‬جشنواره‭ ‬قرار‭ ‬داده‭ ‬است‭.‬

این جشنواره شامل برگزاری ۳۰ کارگاه آموزشی فرهنگی با موضوع آب در مدارس مناطق ۲، ۵، ۶ و ۲۲ شهر تهران می باشد.

از جمله فعالیت های این کارگاه ها علاوه بر آموزش:

  • اهدای بروشور های آموزشی، ترویجی
  • برپایی مسابقه و شعرخوانی
  • اهدای جایزه به دانش آموزان
  • اهدای کارت عضویت حامیان آب

است.

 

hamiab-poster

 

 

اینفوگرافی راه های صرفه جویی در مصرف آب
اینفوگرافی راه های صرفه جویی در مصرف آب

حامی-آباین روزها مسئله کمبود آب در سراسر جهان به بحرانی عمومی تبدیل شده است. به همین علت، اقدام برای صرفه‌جویی در مصرف آن نه تنها هزینه‌ها را کاهش می­دهد، بلکه برای کشور و نسل‌های آینده نیز مفید خواهد بود. در این اینفوگرافیک، راه های صرفه جویی در مصرف آب به تصویر درآمده است.

Save-Water-Infographic

۳۰ راهکار ساده برای جلوگیری از هدر رفت آب
۳۰ راهکار ساده برای جلوگیری از هدر رفت آب

 

 

 

 

۱-موقع مسواک زدن شیر آب تصفیه شده را باز نگذارید.
۲-موقع شامپو و چنگ زدن موهای سر در هنگام استحمام، شیر آب را ببندید.
۳-سعی کنید مدت استحمامتان کوتاه باشد. آب پخش کن دوش حمام را با نوع جدید آن (سردوش کاهنده مصرف) تعویض کنید.

sardoosh

۴-برای آب دادن به درختان، درختچه ها، بوته ها و گل ها از آبیاری قطره ای صرفه جویی کننده آب استفاده کنید.
۵-برای دوش گرفتن در حمام، زمان بگیرید و آنرا به کمتر از ۵ دقیقه برسانید، چون در این صورت ماهیانه حدود ۴٠٠٠ لیتر آب صرفه جویی خواهد شد.
۶-بهتر است برای شستن سبزیجات ابتدا آنها را در ظرفی بخیسانید و سپس آب بکشید.


۷-از جریان آب به منظور آب شدن یخ گوشت یا دیگر مواد غذایی منجمد استفاده نکنید؛ و برای آب شدن یخ مواد خوراکی منجمد، انرا در هوای آزاد قرار دهید.
۸-فرزندانتان را در مورد نیاز به حفاظت از آب آگاه سازید. از خرید اسباب بازیها و سرگرمیهایی که به جریان ثابت آب نیاز دارند، اجتناب کنید.
۹-هنگام استفاده از دستشویی شیر آب را بطور مداوم باز نگذارید چون جریان دائم آب موجب اتلاف آن می شود.
۱۰-اگر دوش حمام شما بتواند در طی کمتر از ٢٠ ثانیه یک ظرف چهارلیتری را پر از آب کند در آنصورت حتماً آنرا با یک سر دوش کاهنده مصرف تعویض نمایید.
۱۱-ضروری است برای اطمینان از سلامت لوله ها و شیرهای آب؛ آنها مرتبا کنترل شوند.
۱۲-آب خنک مورد مصرفتان را همواره در یخچال نگهدارید تا هر گاه که یک لیوان آب خنک می خواهید، مجبور نباشید شیر آب را برای مدتی باز بگذارید تا آب خنک شود.
۱۳-از نصب سیستم های آب تزیینی (مثل فواره ها) اجتناب کنید. مگر اینکه آب در سیستم بازیافت شود. همچنین سیستم را درجایی نصب کنید که تلفات کمی در اثر تبخیر و باد داشته باشیم.

آبنما
۱۴-لوله های آب گرم را عایق بندی کنید تا برای رسیدن آب گرم به شیر آب لازم نباشد آنرا بی جهت باز بگذارید.
۱۵-ماشینهای لباسشویی معمولاً مقداری زیادی آب مصرف می کنند. بنابراین اگر از تعداد دفعات کاربرد ماشین لباسشوئی بکاهید، عملاً در مصرف آب صرفه جویی کرده اید.
۱۶-هرگز آبی را که می توان به مصارفی نظیر آبیاری و یا شستشو رسانید، فاضلاب حساب نکنید.
۱۷-لوله های آب منزلتان را عایق بندی کنید، عایق کاری لوله های گرم، روشی است که هدر رفتن آب را قبل از خروج آب گرم کاهش می دهد.

عایق بندی-لوله های -آب
۱۸-در مواقع جایگزینی یا افزودن گل و گیاه در باغچه خانه، گیاهی را انتخاب کنید که آب کمتری را مصرف کند. به این طریق سالیانه تا ٢٢٠٠ لیتر آب برای هر گیاه قابل صرفه جویی خواهد بود.
۱۹-تمام شیلنگها، اتصالات و شیرها را بطور مرتب کنترل کنید تا از نشتی آب جلوگیری شود.

چکه -کردن-شیر-آب

۲۰-برای نظافت حیاط بجای مصرف آب، بهتر است از جاروب استفاده شود.
۲۱-زمانی که به مسافرت می روید، ضروری است شیر فلکه بعد از کنتور آب را ببندید.تا از وقوع هر گونه حادثه پیشگیری شود.
۲۲-نصب کولر در سایه و با استفاده از پوشش مناسب و جلوگیری از نشت آب کولرهای آبی، باعث صرفه جویی زیادی در مصرف آب می شود.
۲۳-تا حد امکان از آب شرب برای فضای سبز استفاده نشود. باغچه را در شب یا صبح زود آبیاری کنید تا از تبخیر آب جلوگیری شود.

تبخیر آب

۲۴-زمانی که سرگرم آب دادن باغچه و گلهای منزل هستید با شنیدن صدای زنگ تلفن یا زنگ در، بهتر است ابتدا شیر آب را ببندید وبعد به آنها پاسخ دهید.

۵-هنگام احداث ساختمان از کارگران ساختمانی بخواهید از آب تصفیه شده استفاده نکنند.
۲۶-در حالی که کمبود آب در شهر احساس می شود لزومی به شستشوی پیاده روی مقابل مغازه و منزل نیست.


۲۷-به جای شستن اتومبیل با شیلنگ آب، از یک سطل آب هم می توان استفاده کرد

شست-شوی-ماشین-با-آب تصفیه-شده-ممنوع

۲۸-می توان از آبی که برای شستن سبزیها و دست و صورت استفاده می شود به وسیله لوله کشی آنرا به سمت فلاش تانک هدایت کرد تا از آن به عنوان فلاش تانک در توالت استفاده شود.
۲۹-به کودکان آموزش دهیم تا با بستن به موقع شیر، آب را هدر ندهند.

۳۰-تلاش خود را برای ارتقاء فرهنگ حفاظت از آب در میان کودکان و بزرگسالان بکنید .

۶۴ نکته مهم در صرف جویی آب
۶۴ نکته مهم در صرف جویی آب

شرکت آب و فاضلاب کشور برای جبران بخشی از کم آبی های کشور نکات ریز اما قابل توجه را به مشترکان خود توصیه می کند تا هر مشترک به نحوی در صر فه جویی و به عبارت دیگر مصرف بهینه آب سهیم باشد. این توصیه ها بدین شر ح است:

۱- موقع مسواک زدن شیرآب تصفیه شده را باز نگذارید.

۲- موقع شامپو زدن و شستن موهای سر در هنگام استحمام، شیر آب را ببندید.تلاش کنید مدت استحمام کوتاه باشد. آب پخش کن دوش حمام را با نوع جدید آن (سردوش مصرف) تعویض کنید. برای دوش گرفتن در حمام، زمان بگیرید و آن را به کمتر از ۵ دقیقه برسانید.با این روش ماهیانه حدود ۴۰۰۰ لیتر آب صرفه جویی خواهد شد.

۳-برای آب دادن به درختان، درختچه ها، بوته ها و گل ها از روش آبیاری قطره ای استفاده کنید.

۴- بهتر است برای شستن سبزی ها ابتدا آنها را در ظرفی خیس کنید و سپس آب بکشید.

۵- از جریان آب به منظور آب شدن یخ گوشت یا دیگر مواد غذایی منجمد استفاده نکنید، برای آب شدن یخ مواد خوراکی منجمد ، آن را در هوای آزاد قرار دهید.

۶- فرزندان خود را در مورد نیاز به حفاظت از آب آگاه کنید.از خرید اسباب بازی ها و سرگرمی هایی که به یک جریان ثابت آب نیاز دارند، دوری کنید.

۷- هنگام استفاده از دستشویی شیر آب را به طور مداوم باز نگذارید چون جریان دائم آب موجب هدرروی آن می شود.

۸- اگر دوش حمام شما در کمتر از ۲۰ ثانیه یک ظرف چهارلیتری را پر از آب می کند در آن صورت حتما آن را با یک سردوش کاهنده مصرف عوض کنید.

۹- برای نظافت حیاط به جای مصرف آب، بهتر است در صورت امکان از جارو استفاده شود.

۱۰- در باغچه خانه ، درختان ، بوته ها و چمن های بومی و مقاوم به خشکی که به آب کمتری نیاز دارند و تحمل ماه های گرم تابستان را دارند ، بکارید. این گونه ها هنگام کاشت، نیازی به آبیاری مرتب ندارند و معمولا یک دوره خشکی را بدون آبیاری به خوبی تحمل می کنند.

۱۱- تمام شیلنگ ها ، اتصالات و شیرها را به طور مرتب کنترل کنید تا از نشتی آب جلوگیری شود.

۱۲- ضروری است برای اطمینان از سلامت لوله ها و شیرهای آب، آنها مرتبا کنترل شوند.

۱۳- به هنگام شستن ظرفها با دست، از حداقل میزان مایع ظرفشویی استفاده کنید.این کار موجب می شود آب کمتری به هنگام آبکشی ظرفها مصرف شود.اگر از ماشین ظرفشویی استفاده می کنید تلاش کنید ظرفیت ماشین ظرفشویی تکمیل شود.

۱۴- از نصب شبکه های آب تزئینی (مثل فواره ها) پرهیز کنید، مگر اینکه آب در شبکه بازیافت شود.همچنین شبکه را در جایی نصب کنید که تلفات کمی در اثر تبخیر و بادداشته باشد.

۱۵- لوله های آب منزل خود را عایق بندی کنید، عایق کاری لوله های گرم ، روشی است که هدر رفتن آب را قبل از خروج آب گرم کاهش می دهد.

۱۶- تمامی شیرهای منزلتان را به ادوات کاهنده مصرف آب مجهیز کنید.

۱۷- هرگز آبی را که می توان به مصارفی مانند آبیاری و یا شستشو رسانید، فاضلاب حساب نکنید.

۱۸- ماشین های لباسشویی معمولا مقدار زیادی آب مصرف می کنند.بنابراین اگر از تعداد دفعات کاربرد ماشین لباسشویی بکاهید، عملا در مصرف آب صرفه جویی کرده اید.نیازی نیست که از میزان شست و شوی لباس ها بکاهید، بلکه فقط صبر کنید تا مقدر لباس های کثیف به اندازه ظرفیت کامل ماشین برسد.

۱۹- یک بطری پر از آب با یک کیسه نایلونی پر از شن و کاملا در بسته را در مخزن آب توالت فرنگی و یا فلاش تانک قرار دهید تا مصرف آب را در هر بار کشیدن سیفون کاهش دهید.(لازم است این وسایل را در جایی از مخزن قرار دهید که با کار وسایل و اجزای عمل کننده درون مخزن تداخل نداشته باشد).

۲۰- آب خنک مورد مصرف خود را همواره در یخچال نگهدارید تا هر گاه که یک لیوان آب خنک می خواهید ، مجبور نباشید شیرآب را برای مدت زیادی باز بگذارید.

۲۱- برای نوشیدن آب به جای آنکه شیر آب را به مدت زیادی باز بگذارید، بهتر است، ابتدا چند قطعه یخ در لیوان قرار دهید و سپس شیر آب را باز کنید.

۲۲- به کودکان آموزش دهیم تا با بستن بموقع شیر ، آب را هدر ندهند.

۲۳- می توان آبی را که برای شستن سبزی ها و دست و صورت استفاده می شود به وسیله لوله کشی به سمت فلاش تانک هدایت کرد تا از آن به عنوان آب فلاش تانک در توالت استفاده شود.

۲۴- نشت احتمالی فلاش تانک توالت را با افزودن مواد رنگی به آب آن بیابید.اگر فلاش تانک دارای نشت باشد، ماده رنگی ظرف مدت ۳۰ ثانیه از محل نشت پدیدار می شود.به محض اینکه آزمایش انجام شد، فلاش تانک را بکشید چون ممکن است ماده رنگی به مخزن آب آن آسیب برساند.فلاش تانک هایی که نشتی دارند آب را به داخل کاسه دستشویی هدر می دهند.

۲۵- به جای شستن اتومبیل با شیلنگ آب، از یک سطل آب استفاده کنید.

۲۶- در حالی که کمبود آب در شهر احساس می شود لزومی به شستشوی پیاده روی مقابل مغازه و منزل نیست.

۲۷- هنگام احداث ساختمان از کارگران ساختمانی بخواهید از آب تصفیه شده استفاده نکنند.

۲۸- زمانی که سرگرم آب دادن باغچه و گل های منزل هستید با شنیدن صدای زنگ تلفن یا زنگ در ، بهتر است ابتدا شیر آب را ببندید و بعد به آنها پاسخ دهید.

۲۹- تا حد امکان از آب شرب برای فضای سبز استفاده نشود.باغچه را در شب یا صبح زود آبیاری کنید تا از تبخیر آب جلوگیری شود.

۳۰- نصب کولر در سایه و با استفاده از پوشش مناسب و جلوگیری از نشت آب کولرهای آبی، باعث صرفه جویی زیادی در مصرف آب می شود.

۳۱-زمانی که به مسافرت می روید، ضروری است شیر فلکه بعد از کنتور آب را ببندید تا از وقوع هر گونه حادثه پیشگیری شود.

۳۲- در مراکز آموزشی و مدارس به اطفال و دانش آموزان محدودیت منابع آب و روش های صرفه جویی آن را آموزش دهیم.

۳۳- لازم است گاهی اوقات از لوله کشی ساختمان خود ارزیابی مجدد کنید.توصیه می شود تمام شیرهای آب را ببندید و سپس کنتور را کنترل کنید.کار کردن کنتور در زمانی که همه شیرهای آب بسته است دلیل اتلاف آب از لوله های داخل ساختمان است که در نتیجه آن مقدار زیادآب به هدر می رود و هزینه گزاف آن را شما خواهید پرداخت.

۳۴- در مراکز آموزشی، دانش آموزان را به حفاظت از آب تشویق کنید.همچنین پیشنهاد کنید موضوع های حفاظت از آب در فعالیت های عملی و آموزشی آنها گنجانده شود.

۳۵- گروه های فرهنگی، غیردولتی را به ایجاد و ارتقای فرهنگ حفاظت از آب در میان کودکان و بزرگسالان تشویق کنید.

۳۶- از همه قوانین و محدودیت های حفاظت آب که ممکن است در محل زندگی شما اعمال شود، آگاه شوید و از آن تبعیت کنید.

۳۷- از آب حفاظت کنید، چون زندگی ما به آن وابسته است.هیچگاه به دلیل اینکه فرد دیگری مسئول پرداخت آب بهاست، آب را هدر ندهید.

۳۸- هر گونه اتلاف قابل توجه آب را (شکستگی لوله ها، باز بودن لوله ها، هدرروی آب در هر نقطه) به مرکز ارتباطات مردمی (تلفن ۱۲۲) اطلاع دهید.

۳۹- تعویض واشر شیر آب برای جلوگیری از چکه کردن آب کار دشواری نیست.

۴۰- صرفه جویی هنر زندگی برترین هاست و فقط محدود به این روشها نیست از روشهای ابتکار خود هم استفاده کنیدو به دیگران هم توصیه کنید.

۴۱- در منطقه زندگی خود ،از تمامی روش های نگهداری آب و قواعد کمتر مصرف کردن آن به صورت موثر، آگاه شده و آن روش ها را رعایت کنید و به دیگران آموزش دهید.

۴۲- همکاران خود را در محل های کار تشویق کنید، با روش های موثر، آب را بیشتر محافظت کنند.

۴۳- هر جا صحنه های هدر رفتن آب مانند لوله های شکسته آب، آب نماهای خراب، منابع آبی دارای نشت که به حال خودرها شده اند و…می بینید به شرکت آب و فاضلاب آن منطقه و مسئولان مربوطه گزارش دهید تا رسیدگی های لازم انجام شود.

۴۴- وقتی در جایی غیر از منزل خود اقامت دارید ،مثل هتل ها ،اماکن اداری، موسسات آموزشی و…به صرف این که قبض آب را شخص دیگری پرداخت می کند، آب را اسراف نکنید و در صرفه جویی آن بکوشید.

۴۵- به دنبال تدوین برنامه هایی باشیدکه روش های نگهداری و صرفه جویی از آب را به زائران و مسافران شهر شما نشان می دهد.

۴۶- به دنبال تدوین برنامه هایی باشید که روش های احیای آب از دست رفته را برای آبیاری و استفاده های مفید دیگر آموزش می دهند.

۴۷- همواره شیرهای آب ،لوله ها و اتصالات آن ها را کنترل کنید تا چکه نکند.این کار باعث ذخیره ۸۰ لیتر آب در هفته می شود.

۴۸- لوله های آب منزل خود را عایق کنید.به این صورت هنگام نیاز به آب گرم ، زودتر به آن دسترسی خواهید داشت.

۴۹- هنگامی که می خواهید دمای آب را تنظیم کنید با کم کردن جریان آب سرد یا گرم انجام دهید نه با زیاد کردن جریان آب سرد یا گرم.

۵۰- همیشه به جای این که موقع نوشیدن آب، شیر را باز کنید، یک بطری آب سرد از قبل در یخچال خود داشته باشید و از آن استفاده کنید.این کار باعث ذخیره ۸۰۰ تا ۱۲۰۰ لیتر آب در ماه می شود.

۵۱- هنگامی که شیرآب را باز می کنید و منتظر هستید آب گرم در لوله جریان یابد ، مقدار آب سردی را که از لوله می رود در ظرفی بریزید تا بعداً از آن در آبیاری گیاهان خانگی استفاده کنید.این کار ۴۰۰ تا ۱۲۰۰ لیتر آب را در ماه ذخیره می کند.

۵۲- هنگام شستن ظرف ها، ابتدا ظرف مناسبی را نیمه پر از محلول آب و مایع ظرف شویی کنید و ظرف ها را در آن بشویید و سپس زیر جریان آب، آبکشی کنید.

۵۳- هنگام شستن ظرف ها به جای این که شیر آب را کاملا بر روی ظرف ها باز کنید، از جریان کم آب برای شستشوی آنها استفاده کنید و برای خیساندن ظروف موقع شستشو با یک آب پاش کوچک آن ها را بخیسانید.این روش باعث ذخیره آب بین ۸۰۰ تا ۲۰۰۰ لیتر درماه می شود.

۵۴- هنگام شستشوی ظرف ها، از حداقل مواد شوینده ممکن استفاده کنید تا هنگام آبکشی ظرف ها آب کمتری مصرف شود.این روش باعث ذخیره آب ۲۰۰ تا ۶۰۰ لیتر در ماه می شود.

۵۵- برای شستن میوه و سبزی، ابتدا ظرف مناسبی را تا نیمه از آب و ماده ضد عفونی پر کنید و سپس سبزی و میوه را در آن بخیسانید و پس از مدت زمان مورد نظر برای ضدعفونی، زیر جریان کم آب، سبزی و میوه را آبکشی کنید.

۵۶- فقط در صورتی از ماشین لباسشویی یا ظرفشویی استفاده کنید که ظرفیت آن ها کاملا پر شده باشد.این کار باعث ذخیره ۳۰۰ تا ۸۰۰ لیتر آب در هفته می شود.

۵۷- کولرهای آبی را هر چند وقت یک بار بازدید کنید و در صورت اتلاف آب، از شیرهای شناور با دوام و محکم استفاده کنید.

۵۸- در فصل تابستان و به خصوص در گرم ترین ساعات روز که مصرف آب، بیشترین میزان را دارد، تلاش کنید مصارف غیر ضروری را کاهش دهید تا آب در دسترس همگان باشد و جریان آب قطع نشود.

۵۹- تلاش کنید غذاهای منجمد درون فریزر خود را بدون استفاده از آب، از حالت انجماد خارج کنید یا اینکه یک شب قبل از مصرف، مواد غذایی را از فریزر بیرون اورید و در طبقات یخچال قرار دهید.برای این کار از میکروفر هم می توان استفاده کرد.این کار باعث ذخیره آب ۲۰۰ تا ۶۰۰ لیتر آب در ماه می شود.

۶۰- دهانه آبپاش وسایل آبیاری خود را به نحوی تنظیم کنید که هنگام آبیاری، آب فقط روی چمن ها و گیاهان بپاشد نه این که لبه پیاده روها یا خیابان ها را هم خیس کنید.این روش باعث ذخیره ۲۰۰۰ لیتر آب در ماه می شود.

۶۱- در روزهای سرد و بارانی مقدار آبیاری گیاهان را کمتر کنید یا از آب پاش های خودکار که آب کمتری مصرف می کنند در این مواقع استفاده کنید.این کار باعث ذخیره ۸۰۰ تا ۱۲۰۰ لیتر آب در هر دفعه می شود.

۶۲- برای تبخیر کندتر آب، در قسمت های خشک باغ ها از کاه و برگ های تر و تازه استفاده کنید.این کار باعث ذخیره ۴۰۰۰ لیتر آب در ماه می شود.

۶۳- از نصب آب نماهای تزئینی خودداری کنید، مگر در صورتی که برای آن ها از آب در گردش استفاده کنید.

۶۴- اگر در منزل خود استخر دارید، از یک صافی جدید استفاده کنید.زیرا صافی های قدیمی بر اثر فشار گردش آب به تدریج مقدار آب زیادی را استفاده و هدر می دهند.( ۷۲۰ تا ۱۰۰۰ لیتر آب یا بیشتر).برای جلوگیری از تبخیر آب استخرها، روی آن را بپوشانید.این کار باعث می شود استخر شما تمیزتر بماند و نیاز کمتری به استفاده از مواد شیمیایی در آب داشته باشد.