آب مجازی، مقدار آبی است که کالا یا محصول در یک فرآیند تولید از لحظه شروع تا پایان، مصرف میکند. در تجارت آب مجازی، به کشورهای کمآب توصیه شده که به جای تولید مواد غذایی از منابع آب داخلی، به واردات مواد غذایی مبادرت ورزیده و منابع آب داخلی را برای فعالیتهای تجاری پرسود اختصاص دهند.
معمولاً در منابعی که سخن از آب مجازی است، دو اصطلاح آب سبز و آب آبی دیده میشود. آبهای زیرزمینی و آبهای سطحی، آب آبی را تشکیل میدهند در حالی که به رطوبت خاک در مناطق غیراشباع آب سبز میگویند. به عبارتی کشاورزی دیم از آب سبز تغذیه میکند، در حالی که کشاورزی آبی از آب آبی مهارشده سیراب میشود. منشاء آب آبی و آب سبز بارندگی است. در حدود ۶۱ درصد از نزولات آسمانی به آب سبز و باقی به آب آبی تبدیل میشود. آب مجازی، مقدار آبی است که کالا یا محصول در یک فرآیند تولید از لحظه شروع تا پایان، مصرف میکند. مثلاً برای تولید یک کیلوگرم گندم بهطور متوسط یکهزار و ۳۰۰ لیتر آب و میانگین آب استفاده شده برای تولید هر کیلوگرم هندوانه ۳۰۰ لیتر آب در جهان است.
میزان آب سبز و آب آبی و نحوه مصرف آن در بخشهای مختلف
توسعهدهندگان ایده آب مجازی معتقدند با صادرات و واردات کالا و محصولات، حجم زیادی آب جابهجا میشود که از آن بهعنوان تجارت آب مجازی نام برده میشود. در تئوری تجارت آب مجازی، بهمنظور کاهش فشار بر منابع آب، به کشورهای کمآب توصیه شده که به جای تولید مواد غذایی از منابع آب داخلی، به واردات مواد غذایی مبادرت ورزیده و منابع آب داخلی را برای فعالیتهای تجاری پرسود اختصاص دهند.
میزان بارندگی و مصرف آب در کشاورزی کشور
بارشهای جوی کشور سالانه معادل ۴۱۳ میلیارد مترمکعب برای کشور دارند که با ۱۳ میلیارد مترمکعب آب واردشده به کشور توسط رودخانههای مرزی این میزان به ۴۲۶ میلیارد مترمکعب افزایش مییابد؛ اما از این مقدار ۲۹۵ میلیارد مترمکعب مستقیماً تبخیر شده و از دسترس خارج میشود به عبارت ساده پتانسیل کل منابع آب تجدیدشونده کشور حدود ۱۳۰ میلیارد مترمکعب برآورد میشود. بازده کل آبیاری در کشورهای توسعهیافته ۶۵ درصد و در کشورهای در حال توسعه ۴۵ درصد است، این شاخص در ایران بین ۳۳ تا ۳۷ درصد است. با توجه به این شرایط حاکم بر بارندگی و میزان آب کشور، بنابراین کشور ما باید به مفهوم آب مجازی توجه بیشتری داشته باشد.
اهمیت آب مجازی در کشور
در حالی که مفهوم آب مجازی بیش از سه دهه است که در سیاستگذاریهای کشورهای توسعهیافته مورد توجه قرار گرفته است. کشور ما چندان توجهی به مفهوم آب مجازی نداشته است. پروفسور “هانس-گئورگ فرده” پژوهشگر کشاورزی معتقد است با در نظر گرفتن وضع آب در سراسر جهان، تنها با صرفهجویی در آب مجازی میتوان ذخایر موجود را مدیریت کرد. این میزان مصرف را نمیتوان با کنتور اندازه گرفت، زیرا آب مجازی در بسیاری از محصولات مصرفی روزانه پنهان است. پایین بودن بهرهوری آب کشاورزی در ایران، باعث ضرورت بیشتر آب مجازی در این بخش میشود، بنابراین بهترین راهکار در شرایط موجود، توسعه هرچه بیشتر تجارت آب مجازی است. در واقع کشورهای کمآب (همچون ایران) میتوانند با تجارت آب مجازی و واردات محصولات آببر، مقدار آب موردنیاز برای تولید آنها را ذخیره کنند.
تجارت آب مجازی در دنیا
تجارت جهانی کالاها، جریانی بینالمللی از آب مجازی را به وجود میآورد که اصطلاحاً “تجارت آب مجازی” نامیده میشود. تجارت آب مجازی میان کشورها را یکهزار و ۳۴۰ میلیارد مترمکعب در سال ۲۰۰۰ تخمین زدهاند که ۶۰ درصد آن مربوط به محصولات کشاورزی، ۱۴ درصد آن مربوط به تجارت ماهی و غذاهای دریایی، ۱۳ درصد آن مربوط به تجارت دام و ۱۳ درصد مربوط به تجارت گوشت بوده است. بیشترین حجم تجارت جهانی آب مجازی مربوط به محصولات کشاورزی است و در بین آنها گندم بالاترین میزان را دارد.
دسته بندی: آموزش
برچسبها آّب, انرژی, صرفه جویی, کودک و انرژی, کودک و نوجوان, مدیریت
نظری بدهید
لغو پاسخ
ببخشید، برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید
بدون دیدگاه